El club de la Lliris

Pròxim Club: dissabte 29 de febrer a les 18:30h
Llibre: Pedres que han de ser remogudes, de Jovi Seser
Comptarem amb l'assistència de l'autor 
  En Pedres que han de ser remogudes Jovi Seser ret un sentit homenatge a la narrativa negra des d’estils ben diferents. Els relats que componen aquest recull ens apropen huit assassinats reals i ficticis, perpetrats per innocents i per sicaris, narrats per les víctimes, però també pels agressors, en un joc literari polifònic que constitueix un autèntic monogràfic sobre la perversitat i les diverses formes de narrar-la.

  Així, en aquesta obra, guanyadora del Premi València de Narrativa, desfilen moments històrics com l’Holocaust, l’atemptat al Teatre Dubrovka de Moscou l’octubre de 2002 o les fosses del franquisme, a les quals fa al·lusió el títol. Perquè Pedres que han de ser remogudes té la vocació de reivindicar eixa memòria que ha de ser reparada i remoguda, des de València fins a Manhattan, passant per Siracusa o Bordeus, entre molts altres indrets i successos tràgics.

Premi València Alfons el Magnànim de Narrativa



Pròxim Club: dissabte 25 de gener a les 18:30h
Llibre: La memòria de l'aigua, de Montse Barderi
   Aquesta és la història de tres generacions de dones: la Clemència, rossa com un fil d’or, nascuda a Bellparatge a finals del segle XIX; la seva filla Rosalia, que viurà tot el procés d’industrialització, i la Núria, neta de la Clemència, que lluitarà per tenir la formació, la llibertat sexual i l’amor que no van tenir mai la seva mare ni la seva àvia. La misèria, el maltractament, la incomunicació i la discriminació marquen les vides d’aquestes dones a la Catalunya més pobra, però també el poder de la reconciliació i de la superació determinen el destí final de les protagonistes. Una novel·la èpica i colpidora que és, alhora, el relat ocult de moltes dones. Una memòria que no s’ha d’oblidar mai.

   «—Podré recordar-ho tot, mare?
—Comença pel principi, Núria, quan la Clemència era xiqueta —li va sentir dir a la Rosalia—. Si tanques els ulls sentiràs la meva veu tocant la teva, acabant les frases o començant-les. No corris, ens queda molta nit encara fins que la ciutat es desperti...
».



Pròxim Club: dissabte 30 de novembre a les 18:30h
Llibre: Vidres en la moqueta, de Rafa Gomar
Comptarem amb l'assistència de l'autor 
  Any 2000. Tres matrimonis fan un viatge de cinc dies en un creuer per les aigües del Rin, des d’Amsterdam a Estrasburg. Sota l’aparent placidesa del trajecte i les excursions efectuades a les grans ciutats per on passen, Marta coneix Rasim, un bosnià exiliat de la Guerra dels Balcans que treballa com a cambrer i massatgista al vaixell. Els destins entrecreuats, les paradoxes del passat i les seues concomitàncies com a víctimes, els uniran fermament.

  Amb un llenguatge directe i una mirada incisiva, de vegades crua i d’altres lírica, l’autor ens mostra la visió del món d’uns representants paradigmàtics de la burgesia, on predomina l’interès pràcticament exclusiu pels diners i els negocis. La corrupció, la superficialitat, la violència masclista, la guerra, el caràcter extrem i el passat com a alt càrrec del franquisme d’un dels personatges, Víctor Varela, són les altres coordenades on s’emmarca la història. I, tanmateix, Marta i Rasim, enmig d’aquest parany de corruptela i materialisme insidiós, i en la inesperada coincidència que l’atzar els brinda, hi veuen una escletxa on projectar un bri d’esperança i il·lusió. Una novel·la commovedora i intrigant.


Pròxim Club: dissabte 26 d'octubre a les 18:30h
Llibre: La sarbatana, d'Isabel-Clara Simó
No hauria passat res si l’Olga i l’Ilya, un matrimoni refinat i estranyament avingut, no haguessin comprat aquella casa de camp. La parella, aparentment pacífica i que ronda la seixantena, pretén retirar-se a viure una vida pausada i tranquil·la, però es trobarà amb un imprevist: la casa limítrofa també té un nouvingut, l’Igor, un home més jove, vidu, amical i fàcil d’acontentar. Tant és així que l’Olga de seguida s’ofereix per ajudar-lo a instal·lar-se, i, de bon començament, tot rutlla com una seda. Però un dia, sense saber molt bé el perquè, es trenquen les regles del joc i es capgiren els rols de poder, apareixen infidelitats, confidències dites i no dites, recels, sospites, maltractaments i venjances capcioses. I ja se sap que, quan les coses es torcen i no van pel camí esperat, el més mínim error pot comportar el màxim desastre.

Després de guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2017, Isabel-Clara Simó torna amb una novel·la on ens proposa una autèntica tragèdia grega farcida de personatges malaltissos i pertorbadors en un entorn rural perillosament bucòlic.

Pròxim Club: dissabte 28 de setembre a les 18:30h 
Llibre: L'estiu que comença, de Sílvia Soler
L'estiu que comença recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares, que han imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretin aquest lligam o fins i tot que puguin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l'Andreu volen sentir-se lliures d'un destí que s'entesta a unir-los.


Pròxim Club: dissabte 27 de juliol a les 19:30h 
Llibre: El paradís a les fosques, de Vicent Usó
  Per a Maties Passera la vida consisteix a escalar posicions. N’està convençut, l’èxit implica aconseguir a qualsevol preu totes les metes plantejades, establint una cursa sense final per a pujar cada vegada més i més amunt. De manera que si en alguna ocasió els principis ètics s’interposen en el seu camí, no dubta mai a renegar-ne. És per això que el seu afany per menys­prear els detalls quotidians i el valor de les coses intangibles posarà contra les cordes la relació amb la seua esposa i també amb la seua pròpia mare. Aquest serà el detonant que farà emergir el passat fosc de la família. Els secrets que han modelat la seua vida es materialitzaran de forma sobtada i ningú podrà controlar-ne els efectes devastadors.

  El paradís a les fosques, Premi Enric Valor de Novel·la, és la història d’una família en què els silencis han pesat massa i durant massa temps, però també una crida a reflexionar sobre l’èxit i el preu que estem disposats a pagar per aconseguir-lo.


Pròxim Club: dissabte 29 de juny a les 18:30h 
Llibre: La taverna del Negre, de Jesús Moncho
Comptarem amb l'assistència de l'autor 

  Andreu Faraig és enviat a les Amèriques com a delegat permanent de la casa Galiana per ordre del seu amo, don Gaspar Galiana de Serafina. Així, es veu forçat a abandonar les terres valencianes i a allunyar-se de sa mare i la germana, la seua única família. Però el seu nou destí el separa, a més a més, d'Elionor Galiana, la seua jove estimada. Obligat a portar endavant una escomesa que preferiria evitar, prompte descobreix que la càrrega de la Santa Marta, la goleta en què s'embarca i que ha jurat vigilar, no està conformada només per teles i teixits, com calia esperar, sinó que inclou també un nombrós grup d'homes i dones provinents d'Àfrica, llestos per a ser venuts com a esclaus. Andreu Faraig lluitarà contra tot plegat.
  En La taverna del Negre, Jesús Moncho presenta una història ambientada en la carrera d'Amèrica del s. XIX, des de les terres de València, en la qual també se'ns relata el curiós origen de la tradició xocolatera de la Vila.


Pròxim Club: dissabte 25 de maig a les 18:30h 
Llibre: La mirada de vidre, d'Anna Moner
Comptarem amb l'assistència de l'autora

  Tardor del 1904. La manca de diners per poder costejar-se l’addicció a la morfina obliga el fotògraf Roger Queralt a acceptar la peculiar oferta de Madame Babinski, una popular mèdium que pretén ampliar el negoci amb la realització de fotografies d’esperits al seu gabinet de la plaça del Campanar, al barri de Gràcia de Barcelona.
  Tanmateix, ni la ingesta contínua de morfina i altres estupefaents, ni aquesta ocupació insòlita, aconseguiran esborrar de la ment de Queralt les experiències viscudes a l’estudi fotogràfic del sanatori de Sant Gervasi. Allà va treballar l’any 1898 a les ordres del doctor Robert Isaac, un prestigiós especialista en malalties del sistema nerviós posseïdor, a més, d’una singular ambició artística. Tampoc no pot oblidar la Valquíria, una jove interna del centre convertida en la joguina predilecta del metge.
  En aquesta obra, guardonada amb el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, Anna Moner aborda la part més fosca de la naturalesa humana.


Pròxim Club: dissabte 30 de març a les 18:30h 
Llibre: Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols

  La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l’instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent extingida.
  Aprendre a parlar amb les plantes és una novel·la delicada escrita des del punt de vista d’una dona que haurà de reconciliar-se amb un món que ja no reconeix. La narrativa de Marta Orriols, emotiva, intensa i reflexiva, ens convida a quedar-nos amb el que és essencial. Un llibre íntim que teixeix un relat proper capaç d’enfrontar-se al dolor més punyent amb una maduresa estilística molt poc habitual.



Pròxim Club: dissabte 23 de febrer a les 18:30h 
Llibre: Barcelona 2101, de Valentí Puig

   Som en una societat d’un futur inconcret, a la Ciutat-Estat de Barcelona, dins d’una Europa de les ciutats sota l’ombra de l’Extrem Orient. L’ambient és apocalíptic o, més ben dit, postapocalíptic. A través de la parella formada pels joves Frisco i Tutela, el lector anirà coneixent aquesta societat, on es parla una llengua que és la barreja de diverses; on conviuen ‘pantocràtors’ encallats en el món antic, transhumans, robots, etc; on l’alta enginyeria genètica, l’hedonisme, el sexe despersonalitzat i la química del benestar conviuen amb els camps de refugiats i la violència tribal. Arriba un dia que Tutela mor, i aleshores el seu company Frisco cau en una depressió i s’aïlla, amb episodis de disbauxa descontrolada. Frisco sent la crida de la religió, la seva mare emmalalteix i busca refugi en la música.



Pròxim Club: dissabte 26 de gener a les 18:30h 
Llibre: Les quatre vides de l'oncle Antoine, de Xavier Aliaga
Comptarem amb l'assistència de l'autor
     Antonio Aliaga ha de fugir d’Espanya durant els primers anys de la postguerra. Les seves activitats antifranquistes a la clandestinitat l’obliguen a deixar dona i dues filles a Carcaixent i allistar-se a la Legió Estrangera, immersa en la guerra d’Indoxina. En la distància física i a ulls de la seva família Antonio es converteix en un personatge misteriós, esmunyedís i mític.

     Xavier Aliaga, l’autor i narrador, no ha conegut el seu oncle Antonio, però immers en el paper de cronista s’endinsa en el passat familiar per treure a la llum la veritat, fins allà on pugui, desvetllar misèries i grandeses i construir una esplèndida novel·la sobre una vida alhora ordinària i excepcional.



Pròxim Club: dissabte 29 de desembre a les 18:30h
Llibre: A la platja de Camus, Elvira Cambrils
     L'atzar ofereix a Sílvia, guionista de cinema frustrada, treballadora a temps parcial i mare de dues filles, el relat de Daniel –un valencià d'Algèria, admirador d'Albert Camus, que va fugir d'allà el 1962 amb la independència de la colònia– de la mà del seu fill, Toni-Lluís.
     El guió literari de la vida del protagonista a Alger aconsegueix rescatar-la del pou on s'ofega ak temps que creix l'interès per Toni-Lluís, activista contra la corrupció en el poder valencià, cantant i compositordel grup Eric i els Clapton, immers en un thiller mafiós que arribarà al punt àlgid el 23 de juny, nit de Sant Joan.
     La història d'amor entre Daniel i Thérèse, avortada pel conflicte, i els seus posicionaments davant la guerra d'independència atraparan la guionista que cercarà respostes en Reme, la dona de Daniel, la quial li aportarà una nova visió de l'home discret i callat que va acabar enamorant-la.

A la platja de Camus
és una novel·la a quatre veus sobre la dificultat, quan no impossibilitat, d'arribar a la veritat. Els personatges opten per l'alegria de viure i el dret a estimar sense mesura, com diu Camus, per a escapar de les desventures que acompanyen la vida humana.



Pròxim Club: dissabte 24 de novembre a les 18:30h
Llibre: SECUNDARIS, de Núria Cadenes

     El Sergi ha matat un vell i campa estranyament tranquil amb una maleta plena de bitllets. La Conxi no ha fet res i està tancada a la presó procurant aprendre un nou llenguatge per no ensorrar-se. Comença la història. Barcelona acaba de celebrar les Olimpíades glorioses i ara hi desfilen les desferres mentre es fa recompte de victòries i derrotes. El revers de la medalla és el Turó de la Peira, un niu de secundaris que fan el que poden per no quedar reduïts als clixés d’una pel·lícula de barri. El ciment criminal del constructor Sanahuja els té atemorits i tothom mira cap a una altra banda. Se suposa que ara, el Sergi, hauria de fer plans.
     Però abans ha de fer la primera i última bona obra de la seva vida, que té a veure amb la Conxi i amb la seva relativa innocència. Farà això i s’esfumarà, diu ell, que aquesta ciutat ja l’ha vist prou. Ara sí, comença la història.

«I la Conxi s’imagina algun cap de servei fastiguejat de la feina miserable que té i que quan surt de copes s’inventa oficis perquè si diu que és carceller se li espanten les ties, i si diu que funcionari es pensen que és policia».



Pròxim Club: dissabte 27 de octubre a les 18:30h
Llibre: SARA I ELS SILENCIS, de Maria Escalas
     A Sara i els silencis, la música ho inunda tot. És la sensualitat de la dona que s’alça i resisteix. És la passió que batega sota les cuirasses. És la melodia sanadora. És la fraternitat a la sala d’espera d’un
hospital. I és l’atzar dels llaços familiars.

     Durant massa anys, la Sara ha tingut a dins la melodia dels que callen perquè els altres puguin cantar. Quan el silenci amenaça d’apagar els seus anhels, la Sara busca retrobar-se amb qui va ser: una jove amb talent per compondre que va renunciar a la seva prometedora carrera per deixar pas a la del seu marit. Ara que la música torna a ser el seu batec vital, la Sara reprèn la composició d’una obra inacabada que volia dedicar al seu pare. A falta d’inspiració pròpia, demana l’ajuda de qui va ser el seu mestre, l’exigent i rondinaire Josep. Hi accedeix, però amb una condició: que la Sara aculli com a deixeble la Cristina, una noia de qui la separen vint anys i amb qui en principi no comparteixen res. Però l’amistat salva totes les barreres: un cop la Cristina entri a casa seva, la Sara trobarà les notes adequades per pintar de color la seva nova vida.
     Maria Escalas ha escrit una novel·la d’una emoció esclatant i perdurable. Una oda a aquells que, després de tant silenci, s’alcen per prendre la paraula.



Pròxim Club: dissabte 29 de setembre a les 18:30h
Llibre: EL QUE PENSEN ELS ALTRES, de Clara Queraltó
     L’amistat entre dues nenes òrfenes que ha durat tota la vida, unes sabatetes de xarol que representen un preciós regal per una nena de sis anys, l’àvia que pren consciència de la seva malaltia, el fill que ha hagut d’aprendre a viure amb una mare addicta o el policia antidisturbis que no suporta l’enfrontament físic són alguns dels punts de partida d’aquest intens recull de contes. La debutant Clara Queraltó ens passeja per escenaris quotidians amb uns personatges que semblen els altres, els secundaris, uns magnífics perdedors que es troben amb una vida que els ve gran però que se submergeixen en situacions i emocions íntimes lligades a sentiments universals. La por, la decepció, el dubte, la solitud o la culpa assolen uns personatges que tot i marginals d’entrada, reflecteixen espais en què qualsevol, de manera íntima, es pot veure reflectit. Perquè de vegades passa que la vida empeny endavant quan un voldria aturar el temps, quedar-se en un racó del passat i no haver d’afrontar allò que inexorablement es veu obligat a viure.


Pròxim Club: dissabte 28 de juliol a les 18:30h
Llibre: LA FUGITIVA, de Blanca Busquets
     La Mireia és una dona de més de noranta anys que viu sola en un pis de Barcelona. Cada vegada més esquerpa, la Mireia només s’entén bé amb la seva néta, la Sònia. Mentre escolta els sorolls del carrer i espia els llogaters del pis del costat, rememora la seva vida i tot el que ha causat que la seva filla l’eviti tant com pot i que el seu fill no li parli des de fa molts anys. Gràcies als fets que la Mireia recorda, entendrem la seva solitud i el seu recel. Amb una mica de sort, un seguit de fets inesperats podria desembolicar una vida bloquejada des de fa molt anys.


Pròxim Club: dissabte 30 de juny a les 18:30h
Llibre: QUÈ SAPS DE VIDAL PALAU?, Vicent Borràs
     «Què saps de Vidal Palau?». Aquestes cinc paraules capgiren el rumb gris del periodista Eduard Penadés. Per què li telefona el director del diari en persona? La crònica del funeral del poeta Vidal P. Gilabert –membre destacat de la generació poètica dels 50– seria un encàrrec sense massa transcendència si no fóra perquè el poeta ja havia mort en un accident feia més de trenta anys. A partir d’aquest moment, Penadés es veu involucrat en la inquietant biografia de l’autor que tots donaven per mort, i en les circumstàncies, tant les passades com les presents, que envolten l’estranya trajectòria de Vidal i el seu entorn familiar.

     Per les pàgines d’aquesta original intriga literària guanyadora del XXIX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira desfila un univers variat de personatges, alguns dels quals tenen un nom propi destacat en el panorama literari del segle xx, especialment, Manuel Vázquez Montalbán.


Pròxim Club: dissabte 26 de maig a les 18:30h
Llibre: SET PECATS, Carles Castell

   Set Pecats és un recull de set contes que agafen el títol, i la trama narrativa, dels set pecats capitals: Supèrbia, Gola, Ira, Peresa, Luxúria, Avarícia i Enveja. El protagonista de cada història és un escriptor o escriptora, en el sentit més ampli del terme, que en l’exercici de la seva activitat es veu abocat a caure en un dels set pecats capitals.
   Aquest plantejament dóna peu a situacions i reflexions al voltant del món de l’escriptura, emprant tothora un llenguatge planer i defugint els judicis fàcils i les lliçons morals. Tanmateix, no es tracta en absolut d’una obra sobre literatura, ja que els protagonistes són mers instruments per presentar les febleses i les contradiccions de la naturalesa humana, sempre amb un punt d’humor que cerca la complicitat del lector.
Premi Soler i Estruch - 2017


Pròxim Club: dissabte 28 d'abril a les 18:30h
Llibre: PELL DE SEDA, Vicent Sanhermelando
     En la convulsa València dels inicis del segle XV, Caterina Boïl, neboda del governador, coneix el jove Guillem de Pertusa al taller de seda que pos­seeix la família del xic. Encara que ella està compromesa, naixerà entre els dos un amor tan intens com im­pos­sible, ja que les respectives famílies pertanyen a bàndols rivals en la lluita pel poder de la ciutat. Un inesperat crim posarà a prova la relació de la parella en una successió de fets cap a un destí que mai no hagueren imaginat...


Pròxim Club: 
Llibre: LA MEMÒRIA DE LES ONES, Pepa Guardiola
     Laureana Martí no vol veure com s'enlaira l'avió. No vol mirar com es redueix la postal aèria de la ciutat que l'ha acollida durant dues dècades, que li va servir dàsil on reconstruir-se i de balneari on descobrir que l'art cura ferides. L'atemoreix acomiadar-se de l'espai on creà una nova llar al caliu de l'amor madur i trobà un bressol on cantar als somnis.

     La decisió que ha covat durant setmanes s'ha fet efectiva i no vol ni pensar, ni sentir, ni mirar. Abandonar Florència i tornar a viure a terres valencianes, com tancar un cercle que la du al punt de partida, ha sigut una decisió pensada, meditada, debatida i presa, a la fi, amb molts dubtes i una única condició: si no s'acobia al poble de naixença, si no s'avé a desterrar l'ombra dels entrebancs que l'obligaren a fugir, sempre pot pendre la determinació contrària, en una vaivé pendular, i rememorar el reflex dels dies feliços en les tranquil·les aigües de l'Arno, com una romàntica melangiosa.

     La memòria de les ones és una novel·la construïda com un trencaclosques on trobarem el ric univers literari d'una de els nostres grans escriptores contemporànies.


Pròxim Club: 
Llibre: VINDRÀ LA MORT I TINDRÀ ELS TEUS ULLS, Urbà Lozano


     Després de passar mitja vida a Sicília, és el moment de tornar al poble. El protagonista hi arriba acompanyat de Fiorella, una traductora italiana amb la qual conviu des de fa temps. Home eixut, de caràcter difícil, se sent tan estrany ací com abans s’havia sentit a Itàlia, i es replanteja moltes de les coses que ha fet al llarg dels anys. Els sentiments i els records li brollen, cada vegada més descontrolats, i decideix posar-los per escrit. En les seues anotacions no falten fets sorprenents que sempre ha ocultat i que ara,gràcies a la intimitat que li proporciona el dietari, s’atreveix a revelar. El relat no deixarà a ningú indiferent.

     Amb una novel·la de prosa concisa i un estil sorprenent, de capítols curts i colpidors, Urbà Lozano ha aconseguit el Premi Enric Valor de Novel·la 2016. Vindrà la mort i tindrà els teus ulls és una poderosa reflexió literària sobre la vida, l’amor i els secrets inconfessables.


Pròxim Club: 24 de novembre a les 20:00h, dins dels actes a la 2ª Plaça del Llibre a la plaça del port d'Alacant.
Llibre: L'ASSASSÍ QUE ESTIMAVA ELS LLIBRES, de Martí Domínguez
Comptarem amb l'assistència de l'autor.

Una novel·la que uneix la intriga i la comèdia de costums, en un retrat de la burgesia valenciana.

Guillem Gual, un crític literari infl exible que s’ha guanyat fama i enemics a parts iguals, apareix assassinat. Al costat del cadàver, s’hi troba un petit llibre: L’assassinat com una de les belles arts, de Thomas de Quincey. Una coincidència o una pista que cal seguir? Quan apareix mort el fi lòsof J.F. Escrivà amb un llibre de Jean-Paul Sartre al costat, el desconcert dels inspectors valencians Tena i Espinosa no fa sinó augmentar. Arriba un reforç policial de Madrid, l’inspector Alcácer, es van fent entrevistes amb gent diversa del món literari i cultural i, en paral·lel, la novel·la va desplegant un retrat vivíssim i mordaç de sectors diversos de la ciutat de València, sobretot de l’àmbit benestant i amb pretensions de notorietat.



Pròxim Club: dissabte 28 de octubre a les 18:30h
Llibre: EL SETÈ ÀNGEL, de David Cirici

Premi Sant Jordi 2016

    L'Ernest, un publicitari d'èxit i entusiasta dels plaers de la vida, navega amb el seu veler entre les illes de Patmos i d'Icària en companyia del seu fill de set anys Marc, de la seva parella Sophie i del petit Max, fill de la Sophie. Fa mala mar. Quan comença a pondre's el sol, el veler topa amb les restes d'un naufragi i en Marc cau a l'aigua. Així comença la història. El lector seguirà la recerca desesperada del pare, el sentiment de culpa i la crisi que el duu a les portes de la bogeria. I seguirà, en paral·lel, l'aventura del fill, que la nit mateixa de l'accident és rescatat per una llanxa carregada de famílies de Síria i l'Afganistan que miren d'arribar a les costes de Samos. Sense que ningú no ho sàpiga, el petit Marc viurà l'aventura incerta dels refugiats.

El setè àngel és una història commovedora sobre la fragilitat de la vida, els cops de l'atzar i el lligam entre pares i fills.


Pròxim Club: dissabte 30 de setembre a les 18:30h
Llibre: DEMANA-M'HO AIXÍ I ET DIRÉ QUE SÍ, de Josepa Elena Sopeña

PREMI DE LITERATURA ERÒTICA LA VALL D'ALBAIDA

   Quan l’Helena s’instal·la a Cambridge per fer classes de català, deixa a Barcelona en Jordi, la seva parella des de fa anys. Però la seva nostàlgia s’esvairà en conèixer el seductor Jamie, un jove pel qual sent una forta atracció. El seu intens desig no tardarà a esclatar quan, incapaços d’evitar la temptació, en Jamie i ella inicien una apassionada relació que no podran reprimir.

   Des de la infantesa, l’Helena i la seva millor amiga, l’Elsa, sempre s’ho han explicat tot, així que, malgrat la distància, aviat compartiran les confidències sexuals de l’Helena, perduda en un món passional del qual no podrà o no voldrà sortir.



Pròxim Club: El club de la Lliris, organitzat per la Delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, se celebrarà el dia 8 de juliol a les 18 h a la Carpa Central de la Fira del Llibre d'Alacant.
Llibre: QUAN ARRIBA LA PENOMBRA, de Jaume Cabré

Un nen poruc que es rebel·la contra la tirania dun mestre, un assassí que es confessa davant la pròxima víctima, un lladre xuclat pel quadre que acaba de robar, un escriptor que amenaça leditor de suïcidar-se, un ancià que passeja pels escenaris on va fer la guerra... Són històries colpidores, que es trenen o es visiten les unes a les altres, sempre amb dinamisme, energia, tocs d’humor i incursions en la fantasia.

Quan arriba la penombra és un llibre de relats que s’il·luminen com les pedres fogueres. Hi trobem individus inquiets que voldrien ser en alguna altra banda, personatges fora de la llei, aromes de thriller, tocs d’ironia, elements fantàstics… amb la mestria tècnica que lha fet cèlebre a tot Europa -salts endavant i endarrere, canvis de punts de vista, veus que es trenen-, però també amb tota la passió vital. Jaume Cabré ha compost un llibre compacte on no hi sobra ni una paraula. Quan arriba la penombra és un conjunt de relats imbricats en una pinya unitària i rotunda, històries tocades per la foscor i per la ràbia, però també per la ironia, la fantasia i el joc.


Pròxim Club: dissabte 10 de juny a les 18:30h
Llibre: LA DONA IMMÒBIL, de Joan Barril

Una novel·la d’homes i de dona immòbil sobre l’amor i el desamor i sobre totes aquelles coses que ens van marcant al llarg de la vida.

La dona immòbil és una història d’històries que graviten a l’entorn d’una dona de considerable atractiu, l’Helena Graus, que es veu forçada a la immobilitat per culpa d’un accident domèstic.

Ella és el centre d’atenció de quatre homes que en diferents moments de la vida hi han mantingut una relació sentimental: el marit, polític d’èxit que es presenta a unes eleccions imminents; un pianista de renom, l’amant actual; un ric i solitari fi nancer que havia mantingut una relació amb ella quan eren joves; i un metge compromès, amb qui havien estat amics.

Tots els personatges han patit alguna relliscada oculta. Gent que potser va coincidir en una joventut que ja no és la que era i que ara es retroben. Tancats en una casa de muntanya i aïllats per una nevada imponent, hi ha l’escalfor de l’amor i dels antics afectes, però també por, penediment i expiació. I un vell pastor que posa en evidència que les conseqüències del passat condicionen el futur. 



Pròxim Club: dissabte 6 de maig a les 18:30h
Llibre: DES DEL BALCÓ, de Teresa Muñoz

Amb un talent literari fora de tot dubte, Teresa Muñoz ens trasllada del present a la Barcelona de la postguerra per denunciar un crim, reflex d’una època i unes condicions d’injustícia social que van mutilar les esperances de molta, massa gent. Literatura d’alta volada, un crit de protesta, un homenatge.

L’Àngela, una escriptora que està a punt de fer els cinquanta, posa per primera vegada els peus en un pis que ha heretat de la seva mare, en ple barri Gòtic, el barri on ella va créixer i que ara veu transformat. Dins d’aquella casa tot està com fa més de sis dècades: els mobles, els llibres, els quadres, la roba, les fotografies de gent que no coneix... No sap per què la Quima el va voler conservar d’aquesta manera durant tota la vida, ni qui havia viscut allà, de qui eren aquelles coses, i ho intentarà esbrinar mentre n’escriu una novel·la.
La descoberta d’aquest espai ajudarà també l’Àngela a fer un pas definitiu en la seva lluita diària: aconseguir que l’Andreu deixi de dominar la seva vida.
Amors frustrats, passions prohibides, pecats inconfessables i una època molt fosca de la nostra història es donen cita en una novel·la intrigant i commovedora que desplega els seus secrets com petites nines russes.

«Quan va arribar al final del passadís va posar la mà a la maneta de la porta, que estava entreoberta. Continuava sense identificar la veu; la música encara se sentia més forta. Podria haver picat amb els dits, dir cridant que era ella i passar, de manera natural, però no ho va fer. De cop i volta va sentir un fort desig de mirar i de saber qui més hi havia

Pròxim Club: dissabte 1 d'abril a les 18:30h
Llibre: LA LLUM DE LES ESTRELLES MORTES, de Josep Manel Vidal
“Som com la llum de les estrelles mortes, un miratge que només sosté la distància”.
Què podria moure’ns a canviar el nostre destí més fatídic? Pot la vida copiar-se al dictat d’una ficció? Com viuríem si descobrírem que el somni és la realitat de la qual despertem? La llum de les estrelles mortes és un conjunt d’històries on l’autor distorsiona, de vegades de manera subtil, allò que anomenem quotidià i previsible: una societat que camina organitzada envers la mort, un autobús que no va enlloc, una fissura que fa desaparèixer els objectes, la por d’un escriptor que invoca ficcions amb la literatura... Potser no donen raó d’allò inexplicable, però sí exigeixen una pregunta que ens obliga a redirigir la mirada sobre qüestions que pensàvem definitivament contestades.


Pròxim Club: dissabte 11 de març a les 18:30h
Llibre: SI HA NEVAT, de Paco Esteve i Beneito
Als 90 anys, Jordi Llopis ha pactat una treva amb la mort. No sap per quant de temps, però hi ha una cosa que ha de fer abans d’anar-se’n: escriure les memòries d’un vell de 80 anys. No són les seues, sinó les de Joan el Coces, un saludador que va viure durant l’últim terç del segle xix. A més de curar les ferides de pobres i rics, el Coces mantenia una relació molt especial amb els Puig, la família que controlava el comerç de la neu. De la mà d’aquest peculiar personatge, l’autor ens convida a fer un recorregut per diversos episodis de la història recent i a descobrir alguns dels secrets que encara s’amaguen en el més profund de les caves de gel de la serra de Mariola.

Amb un domini magistral del temps narratiu, Paco Esteve i Beneito es revela com un novel·lista original, capaç de combinar elements històrics, periodístics i poètics en una història apassionant i commovedora.

Premi Enric Valor De Novel·la.


Pròxim Club: dissabte 4 de febrer a les 18:30h
Llibre: EL DIA DE DEMÀ, de Teresa Broseta
A la València actual, marcada per la crisi econòmica i les seues conseqüències en tots els àmbits, s’entrecreuen les vides de tres personatges units per la fragilitat i les ombres del passat. Sara, a la vora dels cinquanta anys, contempla dolguda el fracàs del seu matrimoni amb Miquel, un empresari addicte a la cocaïna, alhora que recupera la memòria d’Andreu, a qui va estimar profundament quan el futur encara semblava per construir. Però mai podria imaginar-se que, per una casualitat, ­Miquel i Andreu entraran en contacte i es precipitaran els esdeveniments que devastaran les seues vides.

Teresa Broseta ordeix amb
El dia de demà una novel·la que retrata la societat contemporània –marcada per la crisi, la soledat, les ­drogues i l’especulació– i, al mateix temps, construeix un retrat viu, colpidor i durador de la ciutat, que es converteix en el quart protagonista d’aquesta història distingida amb el Premi València Alfons el Magnànim de Narrativa.

Pròxim Club: dissabte 14 de gener a les 18:30h
Llibre: 60 DIES A CUBA, de Roger de Gràcia
El Roger està immers en una crisi de parella. És un problema habitual, però ell i l’Amanda hi han trobat una solució única: viatjar a Cuba i donar-se plena llibertat per gaudir l’illa per separat, retrobar-se al cap de 60 dies i replantejar-se el què, el com, el quan i el perquè del sí o no de la seva relació.
A Cuba, al Roger l’esperen litres de rom, quadres pop del Che, vaixells pirata i talls de meló sota els eucaliptus, però també hi trobarà esglésies en ruïnes que són un infern del reggaeton, cicatrius que recorren cossos sencers, una certa nostàlgia i molts dubtes. 60 dies a Cuba seran suficients per prendre una decisió?
Un noi amb tres nòvies i una bicicleta, una illa del Carib on no se rinde nadie, carajo i una noia de cara bonica i ulls riallers. Voldràs més dies a Cuba, voldràs que no s’acabi mai.

   «A l’abril faré trenta-dos anys i no sé si aquest cop els celebraré amb l’Amanda o no. De moment, el que em queda d’octubre i novembre els gastaré passejant les esquerdes sentimentals per aquesta illa descomposta i preciosa fins que arribi l’últim mes de l’any i ens tornem a trobar per descobrir si tenim futur o ja som passat.»

La primera novel·la de Roger de Gràcia és la sorpresa literària de l’any. Una narració deliciosa que conjuga amb desimboltura humor, amor i tendresa i una mica de bogeria, promiscuïtat i provocació sense complexos.


Pròxim Club: dissabte 3 de desembre a les 18:30h
Llibre: L'ESTRANYA QUE HABITA ELS MEUS SOMNIS, de Lourdes Boïgues

Sabina és una xica privilegiada: és bonica, és popular, té amigues que l'estimen i una família rica que la protegeix. Després d'una sessió d'hipnosi de broma, una estranya s'instal·la al seus somnis i s'entesta a fer-la sofrir. Qui és la xiqueta que l'està tornant boja? Per què Sabina de sobte sap parlar portugués? En lloc d'acudir a les seues amigues, busca l'ajuda d'Empar, que acaba d'arribar a l'Institut i no sembla tindre ganes de fer amics, ja en té prou amb els seus problemes.

Pròxim Club: dissabte 5 de novembre a les 18:30h
Llibre: CALIFÒRNIA, de Jordi Coca

Un professor recorda com va arribar als Estats Units a principis de l'estiu del 1992, just després del seu divorci, amb la intenció de viatjar en cotxe fins a la universitat de Berkeley, on tenia previst impartir classes i escriure un llibre sobre els grans pintors paisatgistes nord-americans del segle xix. No obstant això, tot es comença a enrarir amb l'aparició del misteriós i erràtic poeta Tom Dunkel, que se sumarà al viatge. Situacions i paisatges imprevistos, dubtes fonamentals, por... En un poble sense vida de Nevada, el professor coneixerà en Gary Atwood, antic activista en la lluita pels drets civils, la seva interessant esposa Jill, i l'Amy, una agent immobiliària que no vol parlar del seu passat. La calor del desert, el desig i la malaltia inciten el professor a replantejar-se la seva vida, el seu treball, el seu fracàs matrimonial, el fons romàntic de la pintura sobre la qual vol escriure, el suposat valor de la literatura beat que va retratar les mateixes carreteres per les quals ell s'ha perdut....  


Pròxim Club: dissabte 1 d'octubre a les 18:30h
Llibre: LA SEGA, de Martí Domínguez

«Un nen que creix en un poble de muntanya als anys 50 explica la història de la seva família, víctima de la lluita entre els guerrillers del maquis i la guàrdia civil»

La novel·la transcorre en un poble de masos disseminats, al Maestrat, entre els anys 40 i 50 del segle xx. És una zona boscosa que freqüenten els guerrilers del maquis, que compten amb la complicitat material i sentimental de la filla del mas, la Teresa, i les reticències de la mare, que ha vist com el seu marit era víctima de la guàrdia civil. Els fill petit és el narrador de la història, que descobreix el món en un context ple de secrets i violència. Un dels guerrillers del maquis, que s'entén amb la Teresa, és alhora confident de la guàrdia civil. Això originarà algun malentès i algun tiroteig. La novel·la segueix l’evolució del nen protagonista i de la seva família, dividida i sacsejada per les lluites entre guerrillers i guàrdies, en un poble de muntanya valencià. 


Pròxim Club: dissabte 2 de juliol a les 18:30h
Llibre: TOTA LA VERITAT, de Núria Cases


Sinopsis: A la casa de vacances, ha mort en Robert Mascaró: un arribista d'èxit, ben relacionat. Un peix gros. Els mitjans, la policia, un advocat, un periodista que n'havia estat amic, pugen fins a aquest poble normal, que observa els fets des de la distància. Què ha passat? Hi ha respostes, sí, però potser no es fan les preguntes correctes.
Amb Tota la veritat Núria Cadenes crea una novel·la calidoscòpica i trencadora, de fragments breus i múltiples narradors. I amb un estil personal de gran força expressiva, submergeix el lector en les violències soterrades, quotidianes, que no sempre són les que interessen la premsa. Ni ningú.


Pròxim Club: dissabte 4 de juny a les 18.30 h.
Llibre: ENTRE DONES, de Lliris Picó, Anna Moner y altres.

Entre dones és una obra única dins la història de la nostra literatura: mai, fins ara, no s’havia publicat un recull de contes d’escriptores valencianes en actiu. Aquest buit, però, no ens hauria d’estranyar si tenim en compte que, tant dins la tradició literària catalana, com també dins l’occidental on ens inserim, les escriptores han tingut nombroses dificultats a l’hora de participar en projectes d’aquest tipus.
Els contes inclosos en Entre dones ofereixen una variadíssima gamma temàtica dificilment sintetizable. Les seues autores son dones de diferents edats, de diferents estils, amb trajectòries ben diverses i que, excepte alguns binomis, no es coneixien entre elles. Però si hi ha un tret que caracteritza aquesta nòmina d'escriptores, és la seua heterogeneitat i, amb ella, la riquesa deis seus interessos literaris.
Entre dones és una mostra de la vitalitat de la narrativa actual.

Pròxim Club: Dissabte 14 de maig a les 18.30 h.
Llibre: EL TRADUCTOR, de Jovi Lozano-Seser.



Sinopsis: Ricard Abad és un traductor obès i enrevessat que es mou entre els aiguamolls de la seva professió. Traduir és trair, com diuren els italians? Existeix la literalitat o tot traductor és autor d'un text nou?
Entre l'atracció irresistible pels dolços i la mediocritat com a traductor de l'anglès al castellà, l'anti-heroi, Ricard, un fracassat modern i actual, parteis d'Alacant cap a Anglaterra, on tota la seva existència maldestra i mandrosa viurà un capgirament total.
El traductor es un homenatge a la literatura camp: un viatge lúdic entre el kitsch i el costumisme per reivindicar l'èpica del perdedor.


Pròxim Club: Dissabte 9 d'Abril a les 18.30 h.
Llibre: L' ILLA SENSE TEMPS, de Esperança Camps.


Sinopsis:Júlia Cases, una escriptora i periodista de prop de cinquanta anys, espera a l' aeroport un vol per anar a Menorca perquè una coneguda seva, Fina Torres, li ha comunicat que una anciana de 91 anys, Marialluïsa, ha estat assassinada: li han clavat unes estisores al cap. Júlia no comprèn ben bé el perq...


Pròxim club: Dissabte 5 de març a les 18.30 h.
Llibre: ABANS QUE EL TEU RECORD TORNI CENDRA, de Maria Escalas

Sinopsis: Una apassionant història d’amor que ens trasllada als anys de la Segona República i la Guerra Civil a un petit llogaret de Mallorca. El debut excepcional d’una autora de veu madura i pols ferm que irromp amb força en el panorama literari actual.
Un home que ha conegut l’amor i la carn, però ha promès obediència. Un home que ha tastat el sabor agre de la sang dels innocents i n’arrosega la culpa i el remordiment. Un home que avui és el rector d’un petit indret de Mallorca encès per una confrontació fratricida que esbudellarà tota l’illa, tot el país i tota la seva gent. Què ha de fer aquest home si vol fer justícia amb el seu poble, però també amb ell mateix i el seu desig? Un mosaic de personatges que recorren els anys que van de la guerra de les Filipines a la Guerra Civil, amb secrets que cremen com ferro roent, homes que assassinen cosins i es malfien de germans, capellans que amaguen pecats inconfessables, monges de cor corcat, vides trencades per les addiccions, i, sobretot, un poble anònim que palpita amb el dia a dia d’una època que podria haver estat concebuda pel mateix diable.


Pròxim club: Dissabte 6 de febrer de 2016, a les 18.30 h.
Llibre: LA VOSTRA ANITA, de Lluís-Anton Baulenas

Sinopsis:
Anita veu com les més de tres dècades que ha estat fent de taquillera en un cinema de barri s’enfonsen literalment: el local va a terra per donar pas a una multisala i ella és prejubilada perquè no lliga amb la nova imatge de l’empresa. Incapaç de remuntar el xoc, per inèrcia, continua anant cada dia al descampat on hi havia abans el cinema i on ara una constructora està aixecant les noves sales.  
Precisament en aquest escenari, l’amor la sorprèn i, per una jugada de l’atzar, inicia una relació amb l’home que porta l’excavadora de l’obra. Tot i que és conscient que és un home casat i que es tracta d’una relació agredolça i sense gaires perspectives, pot ser la injecció d’il·lusió que necessita per sobreviure.  
La vostra Anita parla sobre la fugacitat de la vida, sobre l’amor i, especialment, sobre les segones oportunitats. Després de l’adaptació cinematogràfica de Ventura Pons, Lluís-Anton Baulenas ens sorprèn amb aquesta història –inè­dita fins ara– plena de tendresa, ironia i esperança.


Pròxim club: Dissabte 5 de desembre de 2015 a les 18.30 h.
Llibre: lA FILLA ESTRANGERA, de Najat El Hachmi

Sinopsi: La filla estrangera narra la història d'una jove nascuda al Marroc i crescuda a Catalunya i la complexa realitat cultural. social i personal que comporta la condició d'immigrant, especialment pel que fa als xocs en lo relació amb la seva mare. Articulada com un monòleg en què la protagonista, una noia brillant que acaba de sortir de l'institut, explica com viu amb la seva mare en una ciutat de l'interior i ha de decidir com afrontar el futur: marxar a Barcelona i desenvolupar el seu talent o acceptar un matrimoni arreglat amb el seu cosí


Pròxim club: Dissabte, 7 de novembre de 2015, a les 18.30 hores.

Llibre: EL TEMPS DE CADA COSA, de Raquel Ricart Leal





Sinopsi: Quan el professor Tomàs Bel veu entre els alumnes una viva imatge de l’americana Mary Castaway, el seu gran amor perdut fa vint anys, no sap que és a punt de tancar-se una història extraordinària, plena de ramificacionsinsospitades. Seguint diversos fils que s’entrecreuen al llarg de més de mig segle entre València i els Es tats Units, Raquel Ricart novel·la l'’amor incondicional i l’abandó, tramats a l’entorn de la pèrdua dels fills, els secrets, elremordiment i la redempció

No hay comentarios:

Publicar un comentario